Cara Hilangkan Jeragat Dengan Berkesan Agar Kulit Tidak Rosak

 

Jeragat merupakan salah satu tanda kerosakkan kulit. Antara masalah yang dibimbangi oleh wanita mahupun lelaki kerana membuatkan wajah kelihatan kotor. Individu yang mengalaminya akan berasa tidak berkeyakinan untuk tampil dikhalayak ramai.

Jeragat terjadi disebabkan lebihan minyak, sel-sel kulit yang mati dan juga bakteria yang terkumpul dalam saluran kelenjar sebum di bahagian hidung, pipi, dahi dan juga dagu. Kulit wajah yang terdedah terlalu lama kepada cahaya matahari, masalah keturunan juga merupakan penyebaba berlakunya jeragat. Jeragat juga adalah salah satu tanda kerosakan kulit.

 

Faktor Penyebab Jeragat

Matahari

Sinar matahari mengandungi sinar UVA dan UVB yang boleh menyebabkan kerosakan pada sel kulit, jika terdedah terlalu lama tanpa memakai sebarang produk perlindungan untuk kulit. Kesannya bukan sahaja menyebabkan berlakunya pigmentasi tetapi juga boleh membawa kepada kanser kulit.

Kehamilan

Kebiasaannya wanita hamil akan mengalami masalah kulit. Ini disebabkan oleh keadaan hormon yang tidak  stabil dan tidak menentu. Pada sesetengah ibu hamil, jeragat akan mula pudar dan hilang selepas bersalin. Tetapi ada juga yang mengalaminya secara berterusan.

Rawatan Hormon

Kajian menunjukkan bahawa rawatan hormon (pil) yang mengandungi hormon estrogen atau progesteron, pertukaran hormon, implan akan mengalami masalah jeragat.

Ubat-ubatan

Pengambilan beberapa jenis ubat yang memberi kesan sampingan kepada keupayaan kulit untuk merawat dan menghasilkan sel baru.

Wangian

Pewangi, sabun wangi dan kosmetik yang juga menyebabkan punca terjadi jeragat.

Hypothyrodism

Paras hormon tiroid yang rendah.

Faktor Genetik

Jeragat biasanya menyerang wanita di pertengahan usia 40 dan ke atas. Tetapi adalah tidak mustahil wanita yang berusia 20an juga mengalami masalah jeragat disebabkan faktor genetik atau keturunan.

Kosmetik

Produk penjagaan kulit dan kosmetik yang mengandungi bahan kimia berbahaya juga boleh merangsang kulit dan memburukkan lagi keadaan jeragat di wajah.

Radang Kulit

Radang kulit dari masalah jerawat yang akan meninggalkan kesan hitam yang dikenali “post-inflammatory hyperpigmentation”.

 

 

Cara Menghilangkan Jeragat Dengan Berkesan

  • Mengamalkan petua- petua lama yang menggunakan bahan semulajadi seperti lemon, madu, kulit kayu manis, teh hijau, oatmeal dan putih telur.
  • Mengambil makanan yang tinggi anti-oksidan kerana kesan antioksidan kepada kulit boleh membantu menghilangkan jeragat, sebagai anti penuaan, menghalang kerosakkan sel kulit juga perlahankan kehilangan kolagen pada kulit.
  • Stabilkan hormon. Perubahan hormon antara faktor terbesar terjadinya jeragat. Dicadangkan mengambil vitamin yang boleh membantu menstabilkan hormon.
  • Mencuci muka sebersihnya selepas terlibat dengan aktiviti di luar rumah dan penggunaan alat solek.
  • Mengurangkan aktiviti yang melibatkan pendedahan dibawah sinaran matahari yang terlalu lama. Gunakan krim pelindung matahari, bagi menghalang kesan terbakar, disarankan pengambilan vitamin atau krim pelindung yang semulajadi dan selamat.
  • Mengamalkan pemakanan yang seimbang. Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran juga pengambilan air masak untuk tingkatkan tahap kesihatan anda.
  • Bertemu dan dapatkan nasihat dari pakar kulit untuk membantu selesaikan masalah kulit dengan berkesan.

 

 

Cadangan Vitamin Bagi Membantu Masalah Jeragat

Pengambilan vitamin yang betul dan memberi nutrisi kepada kulit juga dapat membantu dan mengurangkan masalah berkaitan jeragat. pastikan ianya selamat dan semulajadi bagi memberikan kesan yang memberangsangkan.

Untuk Dalaman

Vivix – Membantu menghalang kerosakan sel pada wajah, memperlahankan proses kehilangan kolagen dalam kulit, mencerahkan dan menegangkan kulit, menghilangkan jeragat, jerawat dan anti penuaan.

ResV – 30% lebih power dari Vivix, membantu kulit sihat, lindungi dari UV dan anti-aging, perkembangan sel yang sihat.

GLA Complex – Mengawal dan menstabilkan paras hormon, mengawal pertumbuhan jeragat baru dari tumbuh, membantu pulihkan kesan jeragat.

CoQ-Trol Plus – Memberi tenaga kepada sel untuk memperbaiki sel yang rosak, membantu kulit berseri dan awet muda, membantu menganjalkan kulit, mengurangkan kedutan, memperbaiki tekstur kulit.

 

Untuk Penjagaan Luaran

Youth Skincare – Produk ini 100% dari tumbuhan, bebas gluten dan selamat daripada lebih 2,500 bahan kimia berbahaya. Sesuai untuk semua jenis kulit. Diuji secara klinikal dengan menjalani selama 8 tahun penyelidikan. Hasil kajian menunjukkan bahawa

  • 100% atau kesemua wanita yang menggunakan produk ini menjalani ujian klinikal, TERBUKTI mempunyai kulit lebih muda.
  • 2/3 daripada yang menggunakannya mempunyai usia kulit 10 tahun lebih muda.

 

 

Cegah dan hapuskan jeragat, miliki kulit sihat dan cantik idaman anda.

 

 

Setiap pembelian disertakan dengan konsultasi dan cara makan yang betul.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya

WhatsApp / SMS : +60123923099 <<<<——– klik untuk direct whatsapp

Email : mynotavita@gmail.com

 

Boleh follow saya di :

Facebook : Syahida Noor

Fanpage : Beauty With Eida

Instagram : @chepuan_syahidanoor

Youtube : Aihits TV

 

Jika anda ingin mendaftar sendiri sebagai ahli, boleh klik untuk pendaftaran

 

 

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge